415 214 102
reditelka@1zs.podborany.cz
Rukola je rostlina z čeledi brukvovitých. Má drobné lístky podobné listům pampelišky. Obsahuje hodně vitamínu C, beta karoten a železo. Má výborné účinky na organismus - posiluje imunitu, detoxikuje játra a čistí krev. Rukola má ostřejší a jemně štiplavější chuť, která dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně pak saláty, zeleninové pokrmy, těstoviny, rizota. Většinou se konzumuje syrová, nebo tepelně upravená na olivovém oleji s česnekem. Rukola je stále populárnější bylinka v české kuchyni.
Tilápie nilská, neboli okounovec, je sladkovodní ryba pocházející z afrického kontinentu. Má jemné bílé maso, bez výrazného rybího pachu a kostí. Díky těmto vlastnostem je velmi oblíbená u konzumentů, převážně u dětí. Pěstuje se napříč všemi kontinenty. Tato teplomilná ryba se pěstuje i ve speciálně vytápěných nádržích v České republice. Maso tilápie je velice jemné a sladké, hodí se k přípravě exotických pokrmů.
Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Maso tuňáka je podobné telecímu. Svou nenápadně slanou chutí lehce připomíná moře, aniž by však bylo cítit rybinou, a bývá proto přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů. Je velmi šťavnaté a má plnou ořechovou chuť. V syrovém stavu je jasně červené, tepelnou úpravou postupně bledne. Konzumace tuňáka pomůže nejen zdraví, ale také půvabu. Látky v něm obsažené totiž zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má fosfor, který je důležitý pro zdraví zubů. Jde o rybu lahůdkovou, určenou pro labužníky.
Polévky v česku jsou nesdílnou součástí celodenní stravy. Čechy jsou na třetím místě v konzumaci polévek ve světě. Polévky jsou prvním chodem oběda nebo slavnostní večeře. Doplňují denní příjem tekutin. Úkolem polévek je prohřátí žaludku, podporují vylučování žaludečních šťáv a připravují žaludek na příjem hlavního chodu. Náš recept se zaměřuje na tradiční uzbeckou sváteční polévku.
Mohlo by Vás zajímat
Ovoce a zelenina do škol
BOVYS
MŠMT
Národní plán obnovy
Financováno Evropskou unií