Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Recepty

Těstovinový salát s rukolou

Rukola je rostlina z čeledi brukvovitých. Má drobné lístky podobné listům pampelišky. Obsahuje hodně vitamínu C, beta karoten a železo. Má výborné účinky na organismus - posiluje imunitu, detoxikuje játra a čistí krev. Rukola má ostřejší a jemně štiplavější chuť, která dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně pak saláty, zeleninové pokrmy, těstoviny, rizota. Většinou se konzumuje syrová, nebo tepelně upravená na olivovém oleji s česnekem. Rukola je stále populárnější bylinka v české kuchyni.

Těstovinový salát s rukolou

Tilápie nilská

Tilápie nilská, neboli okounovec, je sladkovodní ryba pocházející z afrického kontinentu. Má jemné bílé maso, bez výrazného rybího pachu a kostí. Díky těmto vlastnostem je velmi oblíbená u konzumentů, převážně u dětí. Pěstuje se napříč všemi kontinenty. Tato teplomilná ryba se pěstuje i ve speciálně vytápěných nádržích v České republice.
Maso tilápie je velice jemné a sladké, hodí se k přípravě exotických pokrmů.

Tilápie nilská

Tuňákový steak s hořčičným přelivem

Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Maso tuňáka je podobné telecímu. Svou nenápadně slanou chutí lehce připomíná moře, aniž by však bylo cítit rybinou, a bývá proto přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů. Je velmi šťavnaté a má plnou ořechovou chuť. V syrovém stavu je jasně červené, tepelnou úpravou postupně bledne. Konzumace tuňáka pomůže nejen zdraví, ale také půvabu. Látky v něm obsažené totiž zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má fosfor, který je důležitý pro zdraví zubů. Jde o rybu lahůdkovou, určenou pro labužníky.

Tuňákový steak s hořčičným přelivem

Turkménská šurpa - polévka

Polévky v česku jsou nesdílnou součástí celodenní stravy. Čechy jsou na třetím místě v konzumaci polévek ve světě. Polévky jsou prvním chodem oběda nebo slavnostní večeře. Doplňují denní příjem tekutin. Úkolem polévek je prohřátí žaludku, podporují vylučování žaludečních šťáv a připravují žaludek na příjem hlavního chodu. Náš recept se zaměřuje na tradiční uzbeckou sváteční polévku.

Turkménská šurpa - polévka
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat