415 214 102
reditelka@1zs.podborany.cz
Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Špenát má díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů mimořádnou výživnou hodnotu Je bohatý také na železo, sodík, draslík, vápník a hořčík. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová. Špenát má široké uplatnění při přípravě pokrmů. V syrovém stavu se hodí do salátů, předkrmů ( vhodnější jsou v tomto případě mladé a křehké listy). Tepelně upravený ho v našich zeměpisných šířkách známe především jako přílohu, výborná je i špenátová polévka nebo plněné špenátové rolky, nákypy, omáčky, omelety či pečivo se špenátem. Na jihu Evropy je velice oblíben v kombinaci s těstovinami nebo na pizzu, hodí se také např. do pokrmů z rýže, k různě upraveným masům, mořským plodům …. Díky své biologické výživnosti je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů.
Mohlo by Vás zajímat
Ovoce a zelenina do škol
BOVYS
MŠMT
Národní plán obnovy
Financováno Evropskou unií