Polévky v česku jsou nesdílnou součástí celodenní stravy. Čechy jsou na třetím místě v konzumaci polévek ve světě. Polévky jsou prvním chodem oběda nebo slavnostní večeře. Doplňují denní příjem tekutin. Úkolem polévek je prohřátí žaludku, podporují vylučování žaludečních šťáv a připravují žaludek na příjem hlavního chodu. Náš recept se zaměřuje na tradiční uzbeckou sváteční polévku.
Receptura je na 4 porce:
Omyté hovězí maso nakrájíme na kostky a vložíme do vroucí osolené vody a vaříme pozvolna (táhnutím). Měkké maso vyjmeme a do vývaru vložíme mrkev nakrájenou na malé kostky. Po krátkém varu vložíme cibuli nakrájenou na plátky. Okořeníme bobkovým listem.
Uvedeme do varu a vaříme do poloměkka. Vyjmeme bobkový list a přidáme nakrájená rajčata. V 1/2 smetany vmícháme hladkou mouku a vše zašleháme do polévky. Vaříme min. 30 minut. Po provaření vložíme nakrájené měkké hovězí maso a vše společně krátce povaříme. Druhou polovinu smetany vkládáme po uvaření pro zjemnění.
Doporučujeme: při podávání zdobíme zakysanou smetanou
Dobrou chuť Vám přeje kolektiv školní jídelny.