Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Turkménská šurpa - polévka

Turkménská šurpa - polévka

Polévky v česku jsou nesdílnou součástí celodenní stravy. Čechy jsou na třetím místě v konzumaci polévek ve světě. Polévky jsou prvním chodem oběda nebo slavnostní večeře. Doplňují denní příjem tekutin. Úkolem polévek je prohřátí žaludku, podporují vylučování žaludečních šťáv a připravují žaludek na příjem hlavního chodu. Náš recept se zaměřuje na tradiční uzbeckou sváteční polévku.

Receptura je na 4 porce:

  • 150g hovězího masa
  • 150g brambor
  • 40 g cibule
  • 2 ks mrkve
  • 100g rajčat
  • 40 g mouky
  • 200g smetany
  • bobkový list, sůl, pepř 

Omyté hovězí maso nakrájíme na kostky a vložíme do vroucí osolené vody a vaříme pozvolna (táhnutím). Měkké maso vyjmeme a do vývaru vložíme mrkev nakrájenou na malé kostky. Po krátkém varu vložíme cibuli nakrájenou na plátky. Okořeníme bobkovým listem.

Uvedeme do varu a vaříme do poloměkka. Vyjmeme bobkový list a přidáme nakrájená rajčata. V 1/2 smetany vmícháme hladkou mouku  a vše zašleháme do polévky. Vaříme min. 30 minut. Po provaření vložíme nakrájené měkké hovězí maso a vše společně krátce povaříme. Druhou polovinu smetany vkládáme po uvaření pro zjemnění.

Doporučujeme: při podávání zdobíme zakysanou smetanou

Dobrou chuť Vám přeje kolektiv školní jídelny.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:08
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:10
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat