415 214 102
reditelka@1zs.podborany.cz
Panna cotta je jednoduchý dezert. Celá italská kuchyně, odkud recept pochází, je postavená na hesle “v jednoduchosti je krása”. Slova panna cotta znamenají v překladu vařená smetana – název splňuje, co slibuje. Pochází ze severoitalského regionu Piedmont, ačkoli je servírována po celé Itálii. Právě hornatý sever Itálie je známý pro produkci smetany. Místo želatiny byly údajně používány vařené rybí kosti; cukr, jakožto velmi drahá komodita, se začal přidávat až později. Původně se podávala jen tak, s ovocem nebo ořechy; dnes ji doplňuje bobulovité ovoce, karamel, čokoládová či ovocná omáčka.
Vejce (tedy přesněji bílek) je považováno za nejlepší zdroj bílkovin.Odborníci potvrdili, že vejce nepřispívají ke zvyšování hladiny krevního cholesterolu a doporučují jíst bez obav 1 až 2 vejce denně. Díky vysoké nutriční hodnotě, vejce patří mezi nejhodnotnější potraviny. Vejce je velmi vhodná potravina, která určitě patří do našich jídelníčků. Díky vysokému množství bílkovin má skvělou vlastnost zasytit a přitom neposkytuje mnoho energie.
Mohlo by Vás zajímat
Ovoce a zelenina do škol
BOVYS
MŠMT
Národní plán obnovy
Financováno Evropskou unií