415 214 102
reditelka@1zs.podborany.cz
Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Králičí maso je bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin, vitamínů řady B (především vit B2, B6 a B12). Strukturou se podobá masu drůbežímu. Spotřeba králičího masa v naší populaci je poměrně nízká. Považuje se za lehké, nezatěžující zpestření jídelníčku kvalitním, nízkotučným masem.
Králík na smetaně považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12).
Příznivé účinky kysaného zelí jsou známy už po generace. Bylo součástí jídelníčku našich předků a rozhodně bychom ho měli zařadit i do moderní české kuchyně Kysané zelí. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu.
Sezamová semínka patří mezi zdravé potraviny, které nám dokážou pomoci s mnoha neduhy. Jsou vhodná pro lidi trpící chudokrevností (anémií), neboť podporují tvorbu krve. Je vhodné sezam konzumovat při osteoporóze, zácpě, horečce. Zároveň zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích (např. depresích). Pozitivně působí na srdce, cévy, ale také na vlasy a pokožku. Nenechte se tedy zmást nepatrnou velikostí, účinky totiž mohou být vskutku významné.
Mohlo by Vás zajímat
Ovoce a zelenina do škol
BOVYS
MŠMT
Národní plán obnovy
Financováno Evropskou unií