Tilápie nilská, neboli okounovec, je sladkovodní ryba pocházející z afrického kontinentu. Má jemné bílé maso, bez výrazného rybího pachu a kostí. Díky těmto vlastnostem je velmi oblíbená u konzumentů, převážně u dětí. Pěstuje se napříč všemi kontinenty. Tato teplomilná ryba se pěstuje i ve speciálně vytápěných nádržích v České republice.
Maso tilápie je velice jemné a sladké, hodí se k přípravě exotických pokrmů.
Rybu osušíme. Rozpustíme máslo do kterého vložíme plnotučnou hořčici a díl Worcestrové omáčky. Vytvoříme marinádu. Filety Telápie osolíme a polejeme marinádou. Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C po 10 minut. Troubu stahneme na 180°C a pečeme 30 minut.
Podáváme s vařeným bramborem.
Vhodné je rybu doplnit zeleninovým salátem.
Přejeme dobrou chuť.