Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Tuňákový steak s hořčičným přelivem

Tuňákový steak s hořčičným přelivem

Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Maso tuňáka je podobné telecímu. Svou nenápadně slanou chutí lehce připomíná moře, aniž by však bylo cítit rybinou, a bývá proto přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů. Je velmi šťavnaté a má plnou ořechovou chuť. V syrovém stavu je jasně červené, tepelnou úpravou postupně bledne. Konzumace tuňáka pomůže nejen zdraví, ale také půvabu. Látky v něm obsažené totiž zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má fosfor, který je důležitý pro zdraví zubů. Jde o rybu lahůdkovou, určenou pro labužníky.

Receptura je na 4 porce

  • 600 g tuňáka
  • sůl
  • pepř mletý bílý
  • 100g oleje
  • 200g hladké mouky
  • 2 lžíce hořčice plnotučná
  • 0,2 l smetany
  • 0,3 l mléka
  • citrónová šťáva na dochucení

POSTUP:

Omytého tuňáka osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Připravíme si  jíšku  z hladké mouky.  Mouku vložíme do rozehřátého oleje,  přidáme plnotučnou hořčici, osolíme a  zalijeme mlékem.  Po provaření nejméně 30 min. přidáme smetanu a vyšleháme metlou do hladkého přelivu.  Následně už nevaříme. Tuňáka po odležení vložíme na olejem vymazaný plech a jemně  pečeme při 170 C  po dobu 10 min.  Přeliv dochutíme citrónovou šťávou a solí. Při expedici tuňáka lehce přeléváme hořčičným přelivem a podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovými hranolky. Zdobíme lístkem bazalky.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:48
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:50
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat