Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Maso tuňáka je podobné telecímu. Svou nenápadně slanou chutí lehce připomíná moře, aniž by však bylo cítit rybinou, a bývá proto přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů. Je velmi šťavnaté a má plnou ořechovou chuť. V syrovém stavu je jasně červené, tepelnou úpravou postupně bledne. Konzumace tuňáka pomůže nejen zdraví, ale také půvabu. Látky v něm obsažené totiž zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má fosfor, který je důležitý pro zdraví zubů. Jde o rybu lahůdkovou, určenou pro labužníky.
Receptura je na 4 porce
Omytého tuňáka osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Připravíme si jíšku z hladké mouky. Mouku vložíme do rozehřátého oleje, přidáme plnotučnou hořčici, osolíme a zalijeme mlékem. Po provaření nejméně 30 min. přidáme smetanu a vyšleháme metlou do hladkého přelivu. Následně už nevaříme. Tuňáka po odležení vložíme na olejem vymazaný plech a jemně pečeme při 170 C po dobu 10 min. Přeliv dochutíme citrónovou šťávou a solí. Při expedici tuňáka lehce přeléváme hořčičným přelivem a podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovými hranolky. Zdobíme lístkem bazalky.
Přejeme Vám dobrou chuť.