Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Gnocchci se špenátem

Gnocchci se špenátem

Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Špenát má díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů mimořádnou výživnou hodnotu Je bohatý také na železo, sodík, draslík, vápník a hořčík. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová. Špenát má široké uplatnění při přípravě pokrmů. V syrovém stavu se hodí do salátů, předkrmů ( vhodnější jsou v tomto případě mladé a křehké listy). Tepelně upravený ho v našich zeměpisných šířkách známe především jako přílohu, výborná je i špenátová polévka nebo plněné špenátové rolky, nákypy, omáčky, omelety či pečivo se špenátem. Na jihu Evropy je velice oblíben v kombinaci s těstovinami nebo na pizzu, hodí se také např. do pokrmů z rýže, k různě upraveným masům, mořským plodům …. Díky své biologické výživnosti je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů.

Receptura je na 4 porce:

  • 500g gnocchi
  • 400g špenátu
  • 300g kuřecích prsou
  • 1ks zakysané smetany
  • 1ks cibule
  • 3ks stroužky česneku
  • Sůl, pepř mletý, majoránka, olej

Uvaříme gnocchi dle návodu. Na oleji zpěníme  ½ cibule nakrájenou na drobno. Přidáme špenát, promícháme, osolíme a okořeníme. Po provaření přidáme česnek a majoránku. Na pánvi zpěníme zbytek cibule a přidáme nakrájené kuřecí maso a lehce dochutíme. Po změknutí vše promícháme a vložíme do zapékací vymazané misky a zalejeme smetanou.  Zapékáme v troubě při teplotě 200°C cca ½ hod.

Při expedici zdobíme bazalkou, nebo oregánem.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:39
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:41
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat