Švýcarská kuchyně je chutná, kvalitní a vydatná. Švýcarsko se proslavilo např. műsli, které vymyslel v roce 1900 švýcarský lékař Maxmilián Bircher - Benner ve své nemocnici jako snídani pro pacienty. Šlo o směs ovesných vloček, ovoce a ořechů. Műsli se rozšířilo do celé Evropy a dodnes je považováno za zdravou a výživnou snídani. Typicky švýcarskou kuchyni charakterizují především jídla ze sýra, mléka, smetany, vajec, ryb, zeleniny a ovoce. Tyto prví čtyři suroviny vévodí i našemu receptu.
Kalkulace je pro 4 osoby:
Vepřovou plec umeleme a orestujeme na cibulovém základě, Následně maso podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka,. Hotové maso přendáme do pekáče i s výpekem a zapravíme do něho nastrouhaný sýr (můžeme ho i jen posypat) necháme krátce zapéct v předehřáté troubě asi na 180°C. Vejce vyšleháme se smetanou a maso v troubě zalejeme. Zapékáme při 180° C po dobu 20min. Tímto procesem nám vzniknou tři vrstvy – vrstva masa, sýra a vajec.
Švýcarské maso podáváme s různě upravenými bramborami a doplníme zeleninovým salátem.
Přejeme Vám dobrou chuť.