Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Švýcarské maso

Švýcarská kuchyně je chutná, kvalitní a vydatná. Švýcarsko se proslavilo např. műsli, které vymyslel v roce 1900 švýcarský lékař Maxmilián Bircher - Benner ve své nemocnici jako snídani pro pacienty. Šlo o směs ovesných vloček, ovoce a ořechů. Műsli se rozšířilo do celé Evropy a dodnes je považováno za zdravou a výživnou snídani. Typicky švýcarskou kuchyni charakterizují především jídla ze sýra, mléka, smetany, vajec, ryb, zeleniny a ovoce. Tyto prví čtyři suroviny vévodí i našemu receptu.

Kalkulace je pro 4 osoby:

  • 500g vepřové plece
  • 5g oleje
  • 100g cibule
  • 5 ks vajec
  • 150g tvrdého sýra Cihla
  • 200ml smetany 33%
  • sůl

Vepřovou plec umeleme a orestujeme na cibulovém základě, Následně maso podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka,. Hotové maso přendáme do pekáče i s výpekem a zapravíme do něho nastrouhaný sýr (můžeme ho i jen posypat) necháme krátce zapéct v předehřáté troubě asi na 180°C. Vejce vyšleháme se smetanou a maso v troubě zalejeme. Zapékáme při 180° C po dobu 20min. Tímto procesem nám vzniknou tři vrstvy – vrstva masa, sýra a vajec.

Švýcarské maso podáváme s různě upravenými bramborami a doplníme zeleninovým salátem.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:36
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:39
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat