Pokrmy ze zvěřiny jsou považovány za pochoutku a jsou výrazně dražší než z jiných druhů masa. Každý druh zvěře má svou jedinečnou chuť i vůni. Maso je vzhledem k nízkému obsahu tuku lehce stravitelné, je výživné, obsahuje bílkoviny (cca20%), tuk (2 - 3%), vitamíny skupiny B, minerální látky (sodík, železo, draslík, fosfor). Díky malému množství živočišného škrobu se nechává déle odležet nebo se před kuchyňskou úpravou nakládá do mořidel, maso je pak chutnější a křehčí. Svalová vlákna jsou kratší a jemná.
Při přípravě pokrmů se používají suroviny jako šípková marmeláda, brusinky, švestková povidla, rajský protlak, smetana, strouhaný perník na zahuštění, cibule, mandle. Z koření doplníme tymián, bobule jalovce či zázvor.
Receptura je na 4 porce
Maso očistíme, odblaníme, po vlákně masa prošpikujeme slaninou, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme kořením a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout (2 hodiny před tepelnou úpravou maso vyjmeme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu). V pekáčku rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a maso ze všech stran orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a po chvíli nakrájenou cibuli, koření, podlijeme vodou, vložíme do trouby. Pečeme z počátku při 200°C a dopékáme při 180°C za občasného podlévání 2,5 -3 hodiny (do masa nikdy nepícháme vidličkou). Měkké maso vyjmeme z výpeku odstraníme koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) a ponorným mixerem rozmixujeme nebo propasírujeme zeleninu. Přidáme šípkový džem, hladkou mouku. Zředíme vývarem. Necháme vše provařit min 40 min.
Při expedici zdobíme plátkem citrónu nebo větvičkou tymiánu
Přejeme Vám dobrou chuť.