Králík na smetaně považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12).
Králíčí stehna opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme
V pekáči rozpustíme olej na kterém orestujeme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vývaren a vložíme naporcovaného králíka, zeleninu, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme. Měkkého králíka vyjmeme. Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme. Omáčku provaříme nejméně 30 min, zjemníme smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme.
Doporučení: Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu, brusinkami a případně šlehačkou.
Přejeme Vám dobrou chuť.