Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Králík na smetaně

Králík na smetaně

Králík na smetaně považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12).

  • 4 ks králičích  stehen                                                                                 
  • 150g kořenové zeleniny ( mrkev, petržel, celer)
  • 60g slaniny
  • 1ks cibule
  • 20 g tuku
  • Koření: bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl
  • 2 dl smetany
  • brusinkový kompot na zdobení

Králíčí stehna opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme
V pekáči rozpustíme olej  na kterém orestujeme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijeme vývaren a vložíme naporcovaného králíka, zeleninu, přidáme koření a zaklopené pečeme v troubě cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obrátíme a podlijeme. Měkkého králíka vyjmeme. Z výpeku vyjmeme koření, zeleninu buď propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme. Omáčku  provaříme nejméně 30 min, zjemníme smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, popřípadě ještě osolíme.

Doporučení: Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme kolečkem citrónu,  brusinkami a případně šlehačkou.

Přejeme Vám dobrou chuť. 

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:53
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:55
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat