Špenát je naše nejcennější listová zelenina. Špenát má díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů mimořádnou výživnou hodnotu Je bohatý také na železo, sodík, draslík, vápník a hořčík. V syrovém špenátu je obsažena kyselina šťavelová. Špenát má široké uplatnění při přípravě pokrmů. V syrovém stavu se hodí do salátů, předkrmů ( vhodnější jsou v tomto případě mladé a křehké listy). Tepelně upravený ho v našich zeměpisných šířkách známe především jako přílohu, výborná je i špenátová polévka nebo plněné špenátové rolky, nákypy, omáčky, omelety či pečivo se špenátem. Na jihu Evropy je velice oblíben v kombinaci s těstovinami nebo na pizzu, hodí se také např. do pokrmů z rýže, k různě upraveným masům, mořským plodům …. Díky své biologické výživnosti je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů.
Receptura je na 4 porce:
Uvaříme gnocchi dle návodu. Na oleji zpěníme ½ cibule nakrájenou na drobno. Přidáme špenát, promícháme, osolíme a okořeníme. Po provaření přidáme česnek a majoránku. Na pánvi zpěníme zbytek cibule a přidáme nakrájené kuřecí maso a lehce dochutíme. Po změknutí vše promícháme a vložíme do zapékací vymazané misky a zalejeme smetanou. Zapékáme v troubě při teplotě 200°C cca ½ hod.
Při expedici zdobíme bazalkou, nebo oregánem.
Přejeme Vám dobrou chuť.