Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Rybí filé po řecku

Olivy jsou plody středozemského stále zeleného stromu (Olea europaea), které uzrají po odkvětu bílých voňavých květů. Plody jsou obzvláště olejnaté, obsahují víc jak 50 % oleje a skoro 40 % vody. Původ olivovníků je v Malé Asii. Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Receptura je na 4 porce:

  • 600 g rybí filé
  • 3 stroužky česnek
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 300 g zelených fazolek
  • 100g lilku
  • 3 ks barevných paprik
  • 4 lžíce oleje
  • olivy dle chuti
  • citrón

POSTUP :

Porce filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme a opečeme na oleji. Filé vyjmeme s do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a osmažíme, poté přidáme zeleninu s utřeným česnekem. Filé naskládáme do pekáče a navrstvíme zeleninu, vše krátce zapečeme. Podáváme s vařeným bramborem.

NÁŠ TIP : olej můžeme použít olivový

Přejeme Vám  dobrou chuť.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:56
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:58
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat