Olivy jsou plody středozemského stále zeleného stromu (Olea europaea), které uzrají po odkvětu bílých voňavých květů. Plody jsou obzvláště olejnaté, obsahují víc jak 50 % oleje a skoro 40 % vody. Původ olivovníků je v Malé Asii. Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Receptura je na 4 porce:
Porce filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme a opečeme na oleji. Filé vyjmeme s do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a osmažíme, poté přidáme zeleninu s utřeným česnekem. Filé naskládáme do pekáče a navrstvíme zeleninu, vše krátce zapečeme. Podáváme s vařeným bramborem.
NÁŠ TIP : olej můžeme použít olivový
Přejeme Vám dobrou chuť.