Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso.

Kalkulace pro 4 osoby:

  • 400g uzeného masa
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec
  • Petrželka, kopřivy, pažitka
  • 2 červené papriky
  • 1 pórek
  • 2 lžíce oleje, strouhanka na vymazání plechu
  • 6 dl mléka
  • Sůl, mletý pepř, špetka zázvoru, muškátového květu

Postup:

Uzené uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky také nakrájíme na kostičky. Vložíme maso a rohlíky do mísy a přidáme žloutky s mlékem  ( vytvoříme lehkou navlhčenou hmotu). Přidáme koření, petrželku, kopřivy, sníh z bílků. Do směsi vložíme nakrájenou papriku s pórkem. Vše lehce promícháme a klademe na vymaštěný a strouhankou vysypaný pech. Pečeme 40 min. při 180°C.

Upečenou nádivku podáváme s pečeným masem, někdy se špenátem či bramborem.

Dobrou chuť Vám přeje kolektiv školní jídelny.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:43
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:44
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat