Menu
Základní škola Podbořany,
Husova 276, okres Louny
Základní škola Podbořany Husova 276, okres Louny

Jelení guláš

Maso divoké zvěře se od masa domácích zvířat výrazně liší. Má tmavou barvu, chuť i aroma. Právě tyto charakteristiky z něj činí vyhledávanou pochoutku. Právě období podzima je charakteristické pro zvěřinu. Nejčastěji se upravuje na víně a nadivoko. Zvěřina má vyšší obsah bílkovin, vitamíny skupiny B a minerální látky (sodík, draslík, železo, fosfor). Vzhledem k nízkému obsahu tuku je lehce stravitelné.

Suroviny:

  • 600 g Jelení plec
  • 10 dkg sádla
  • 2 velké cibule
  • 20 g sladké papriky
  • 40 g rajského  protlaku
  • sůl
  • divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • citrónová kůra
  • 200 g hladká mouka
  • zvěřinový vývar

Na sádle rozpustíme  nadrobno nakrájenou  slaninu na které osmažíme dočervena  nakrájenou cibuli. Jelení plec omyjeme, osušíme nakrájíme na kostky a orestujeme na cibulovém základě, přidáme sladkou  papriku a po krátkém orestování spolu s masem zalijeme vývarem. ( při delším restování sladké papriky by došlo k zhořknutí ). Následně přidáme protlak, sůl, česnek, majoránku, kmín, divoké koření a  nastrouhanou kůru ze čtvrtiny citrónu.  Měkké maso  vyjmeme šťávu vydusíme na tuk a  zaprášíme hladkou moukou. Vše  zalijeme zvěřinovým vývarem. Dusíme min. 30 min., poté omáčku přecedíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Přejeme dobrou chuť.

Datum vložení: 21. 8. 2022 22:51
Datum poslední aktualizace: 21. 8. 2022 22:53
Autor: Správce Webu
nahoru

Dovednosti Učení Hra Aktivita


Mohlo by Vás zajímat