Kotva
Archiv
Office 365

Mapa webu

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Vloženo: 23.4.2015 | Autor: Marholdova | Zobrazeno: 912x | Zatím neupraveno

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso.

Náš recept:                                 Kalkulace pro 4 osoby .

400g uzeného masa

8 rohlíků

8 vajec

Petrželka, kopřivy, pažitka

2 červené papriky

1 pórek

2 lžíce oleje, strouhanka na vymazání plechu

6 dl mléka

Sůl, mletý pepř, špetka zázvoru, muškátového květu

Postup:

Uzené uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky také nakrájíme na kostičky. Vložíme maso a rohlíky do mísy a přidáme žloutky s mlékem  ( vytvoříme lehkou navlhčenou hmotu). Přidáme koření, petrželku, kopřivy, sníh z bílků. Do směsi vložíme nakrájenou papriku s pórkem. Vše lehce promícháme a klademe na vymaštěný a strouhankou vysypaný pech. Pečeme 40 min. při 180°C.

Upečenou nádivku podáváme s pečeným masem, někdy se špenátem či bramborem.

 

Dobrou chuť Vám přeje kolektiv školní jídelny.